Com neix la Colònia Forcallano-catalana?

L’any 1956 el Forcall estava trist. Era un poble amb una economia de subsistència, on les famílies s’havien de fragmentar per sobreviure. Això significava emigrar. Marxar durant llargues temporades a França, Alemanya o bé separar-se definitivament, en el cas dels que marxaven a Catalunya. Per primera vegada, no va haver-hi majorals per a les festes de Sant Víctor. Tan sols uns quants forcallans establerts a Barcelona i uns quants capellans podien estar presents a les festes. Va ser tan fort el dol pel que consideraven una part integral de l’ànima del poble, que el 13 de setembre es van reunir per tal d’evitar el que semblava una mort anunciada. Van decidir trobar-se a Barcelona i crear un col·lectiu que ajudés en la celebració de les festes.

Havia nascut la Colònia Forcallano-catalana.

Es van reunir a Barcelona el mes d’octubre i van formar una Junta que va fer una crida convocant a tots els forcallans establerts a Catalunya a una propera sessió el gener del 1957.

Va ser tan gran la resposta dels forcallans assentats a Catalunya que al cap de mesos es repetia la reunió i es posava en marxa una maquinària que encara funciona.

Del llibre “Retratos y Recuerdos… de la vida forcallana”

La nostra missió

La Colònia Forcallano-catalana és una entitat cultural, sense ànim de lucre, que pretén fomentar la divulgació de la història, així com de la cultura i de les costums del poble del Forcall i la seua comarca. El nostre objectiu és aproximar-nos a aquestes temàtiques mitjançant tot tipus d’activitats com publicacions, xerrades, visites guiades, i sortides culturals, impartides per entesos en les diverses matèries.

La nostra fita es apropar als forcallans emigrats i als seus fills i nets al Forcall i als forcallans de dret i de fet als forcallans de sentiments.

La nostra visió

Des del nostre punt de vista, per poder entendre el present és necessari conéixer el passat. Per això és interessant mirar enrere per saber d’on venim, quins són els nostres orígens i com hem arribat fins ací. Conéixer la història i la seua gent ens retorna a les nostres arrels i ens permet comprendre’ns millor a nosaltres mateixos i als nostres coetanis.

Les nostres activitats només pretenen aportar tot un seguit de coneixements d’una forma amena, però alhora rigorosa. Busquem l’empatia i la vostra participació per tal d’afavorir una assimilació més àmplia dels conceptes i un major gaudi en les activitats.

Què fem?

Els socis i simpatitzants vehiculen les seues inquietuds i comparteixen els seus coneixements mitjançant el butlletí Bisgargis, gratuït per als socis. Un mitjà que ha registrat la dinàmica demogràfica i cultural, així com les efemèrides i àdhuc el temps d’aquestes darreres dècades. Això l’ha convertit en un lligam imprescindible que uneix tots els enamorats del poble i la comarca i reforça el sentit de partença a aquest territori tan particular.

Estem inscrits en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el nº 11.422. Estem reconeguts en el corresponent Registre de Centres Valencians el l’Exterior de la Generalitat Valenciana amb el nº CVE-10. El Codi d’Identificació Fiscal de l’associació es el G-58893645.

Estatuts

Us presentem els Estatuts de la Colònia Forcallano-catalana, aprovats d’acord a la resolució de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb data 3 de desembre de 2019.

DESCARREGAR ESTATUTS

Suggeriments

Som una entitat absolutament democràtica.
Estem oberts a comentaris i noves propostes.

CONTACTA’NS!

Junta directiva

La Junta Directiva, escollida en l’Assemblea General de Socis el 14 d’octubre de 2018 per exercir les seues atribucions i obligacions fins al 14 d’octubre de 2022, està formada pels següents socis:

President: Ismael Carbó Querol
Vicepresident: Sergio Bordàs Rodríguez
Secretari: Jaume Carceller Fuster
Tresorer: Jorge Fornell Rodríguez
Vocal 1: Mònica Bordàs Rodríguez
Vocal 2: Inmaculada Piquer Vives
Vocal 3: Carmen Ferrer Llop
Vocal 4: Teresa Ros Sancho
Vocal 5: José Miguel Carbó Puig
Vocal 6: Miguel Rodés García
Vocal 7: Mª Llum Polo Sangüesa
Vocal 8: Vicent Pascual Oliet

Relació de Presidents

Us mostrem el llistat de persones que han presidit la nostra associació:

1. Joaquín Ripollés Ortí (1956-1958) †
2. Bernardo Eixarch Frasno (1958-1962) †
3. Antonio Ferrer Peñarroya (1962-1971) †
4. José Mª Carceller Mestre (1971-1972)
5. Rodolfo Sales Marín (1972-1995) †
6. Pilar Polo Moya (1995-2006)
7. Antoni Eixarch Cardona (2006-2010)
8. Ferran Sales Busquets (2010-2018)
9. Ismael Carbó Querol (2018-?)

En acabar el seu mandat, passen a ser presidents emèrits amb potestat a assistir a les reunions de la Junta Directiva en qualitat d’assessors-consultors, amb dret a veu, però no a vot, d’acord amb l’article 21 dels Estatuts modificats i aprovats amb data de 3 de desembre de 2019.

Si ens vols ajudar en l’organització d’actes i esdeveniments, o t’interessa consultar algun dels nostres recursos, et convidem a formar part de la nostra associació.

VOLS FER-TE SOCI?